You are currently viewing Se elimina declaratia de beneficiar real anuala
se elimina declaratia de beneficiar real

Se elimina declaratia de beneficiar real anuala

Se elimina declaratia de beneficiar real
Se elimina declaratia de beneficiar real

Articolul de astazi vine in sprijinul antreprenorilor de pretutindeni si anume: se elimina declaratia de beneficiar real anuala.

Incepand cu data de 01.01.2022 nu va mai fi necesar sa depunem declaratia de beneficiar real anuala.

Dar totusi ce implica pana la momentul adoptarii Legii nr. 108 din 3 iulie 2020 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului depunerea declaratiei de beneficiar real?

Iniante de adoptarea legii de mai sus era necesar sa depunem declaratia de beneficiar real in urmatoarele imprejurari:

  1. Fie anual, in termen de 15 zile de la momentul depunerii bilantului.
  2. Fie in cazul, in care se modificau beneficiarii reali ai companiei.
  3. Fie la momentul inmatricularii societatii.

Cu ce noutati vine Legea nr. 315 /2021? (privind modificarea și completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative)

In primul rand se va elimina procedura de depunere a declaratiei de beneficiar real anuala.

In al doilea rand nu scapam in totalitate de obligatia de a depune declaratia de beneficiar real astfel:

  1. Vom avea obligatia sa depunem declaratia de beneficiar real in termen de 15 zile de la momentul la care intervine o modificare cu privire la identitatea beneficiarilor reali.
  2. Firmele infiintate inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi au obligatia sa depuna declaratia de beneficiar real pentru anii anteriori intrarii in vigoare a prezentei legi.
  3. Cu toatea acestea daca in totii anii de cand a fost obligatorie depunerea declaratiei de beneficiar real, aceasta declaratie a fost depusa macar o data, atunci nu mai este necesar sa depuneti declaratia de beneficiar real.
  4. La inmatriculare veti putea cuprinde datele beneficiarului real in cadrul actului constitutiv, nemaifiind necesar sa depuneti un document suplimentar in setul documentelor necesare la infiintare.

Care vor fi avantajele Legii nr. 315/2021?

Putem vorbi de o relaxare birocratica care s-a lasat asteptata de ceva timp, cu toate acestea este bine ca in cele din urma putem beneficia de aceste avantaje.

Aici avantajul este unul foarte simplu: eliminarea unei proceduri consumatoare de timp, birocratice si lipsite de sens. Totodata nu as vrea sa fiu prea critic. Sunt de parere ca multi dintre antreprenori vor scapa si de amenzile care ar fi survenit in mod natural sau poate din greseala, din lipsa atentiei institutiilor de control ale statului, nu cred ca sunteti straini de aceste scenariu usor neplacut.

In concluzie daca doriti sa cititi cu atentie legislatia aferenta care sta la baza acestor modificari cu privire la eliminarea declaratiei de beneficiar real o puteti gasi AICI: https://www.onrc.ro/index.php/ro/

Daca doriti sa va ajutam cu procedura de depunere a declaratiei de beneficiar real a unei firme puteti sa obtineti mai multe informatii AICI: https://roavocat.ro/

Totodata pentru mai multe informatii ne puteti contacta la urmatorul numar de telefon:  0775.197.388.

Lasă un răspuns