You are currently viewing Mersul cu bicicleta – Reguli de circulatie

Mersul cu bicicleta – Reguli de circulatie

Mersul pe bicicleta – Reguli de circulatie
Mersul cu bicicleta – Reguli de circulatie

In articolul de astazi vom discuta despre un subiect foarte interesant si anume: mersul cu bicicleta – reguli de circulatie.

Sau mai bine spus vom raspunde la unele intrebari, pe care le avem cu totii atunci cand mergem cu bicicleta.


Ordonanta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice sta la baza tuturor regulilor ce au in vedere mersul pe Bicicleta.

Aceasta ordonanta a fost modificata recent prin Ordonanta de urgenta nr. 13/2020, intrata in vigoare la data de 11.02.2020.

Partea buna este ca ordonanta initiala a fost modificata tocmai pentru a face loc unor reglementari privind trotinetele electrice.

1. Ce varsta trebuie sa avem ca sa putem folosi o Bicicleta in primul rand pe drumurile publice?

Conform legislatiei amintite anterior, conducatorul unei biciclete trebuie sa aiba minim 14 ani pentru a merge cu ea pe drumurile publice.

2. Ce intelegem prin drum public?

Citez din OUG 195/2002. ,,Orice cale de comunicație terestră, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice. Drumurile care sunt închise circulației publice sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile’’ .

3. Avem nevoie de far la bicicleta, stop sau ochi de pisica?

Este obligatorie casca de protectie? Desi, moral ar trebui sa fie obligatorie, in legislatie este clar specificat faptul ca este obligatoriu sa fie purtata de biciclistii sub 16 ani.

4. Cu ce trebuie sa fie echipata Bicicleta mea?

Bicicleta trebuie sa fie echipata cu urmatoarele accesorii:


a) dispozitiv de franare eficace;
b) sistem adecvat, functional, de directie;
c) sistem de avertizare sonora;
d) iar pe timp de noapte sau cand vizibilitatea este redusa, in fata, cu lumina de culoare alba sau galbena, iar in spate, cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare;
e) elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roti, care, in miscare, formeaza un cerc continuu.

Totodata bicicletele care, circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.”

5. Pot circula cu bicicleta pe trotuar?

Din pacate nu. Desi la inceput totul pare intepretabil, daca este sa citim urmatorul paragraf din Ordonanta:

Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, partile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte.

In cazul in care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru biciclete si celelalte vehicule fara motor.

Acestea pot fi conduse si pe acostament in sensul de mers, daca circulatia se poate face fara pericol.

6. Ce ne este interzis sa facem ca biciclisti?
Se interzice conducatorilor de biciclete:


a) Sa circule pe trotuare, cu exceptia cazului cand pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
b) sa circule fara a tine cel putin o mana pe ghidon si ambele picioare pe pedale;
c) sa circule in paralel, cu exceptia situatiilor cand participa la competitii sportive organizate;
d) sa circule in timp ce se afla sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
e) sa se tina de un vehicul aflat in mers ori sa fie remorcat de un alt vehicul sau impins ori tras de o persoana aflata intr-un vehicul;
f) sa circule pe partea carosabila in aceeasi directie de mers, daca exista acostament practicabil;

Alte interdictii atunci cand mergem cu bicicleta ar mai fi:


g) sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stanjenesc sau pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic;
h) sa circule pe aleile din parcuri sau din gradini publice, cu exceptia cazurilor cand nu stanjenesc circulatia pietonilor;
i) sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada;
j) sa circule cu defectiuni tehnice la sistemele de franare sau cu un vehicul care nu este prevazut cu avertizor sonor;
k) sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta;
l) sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura sau acostament, cu exceptia cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar in functie de directia de deplasare;
m) sa circule in interiorul localitatilor in care nu functioneaza iluminatul public, precum si in afara localitatilor fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;
n) sa conduca vehiculul fara a mentine contactul rotilor cu solul.
o) stationarea pe partea carosabila, in timpul noptii, a bicicletelor.

Daca ati fost implicat intr-un accident rutier nu ezitati sa ne contactati dupa ce cititi prezentarea serviciilor noastre AICI: https://roavocat.ro/accidente-rutiere-avocat-online/ dar si dupa ce cititi intregul articol intitulat ,,Mersul cu bicicleta – Reguli de circulatie”.

De asemenea ne puteti contacta la urmatorul numar de telefon: 0743125112.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre codul rutier puteti accesa urmatorul site AICI: https://www.e-drpciv.ro/legislatie/codul-rutier-simplificat/

Lasă un răspuns