Modificarile Codului Muncii aduce cu el noi modificari privind drepturile angajatilor precum si beneficiile acestora. Articolul de astazi se va axa pe principalele beneficii noi pentru angajati conform noilor modificari ale Codului Muncii.
Ce lege a adus principalele modificari ale Codului Muncii?
Legea care este responsabila de modificarea Codului Muncii este Legea nr. 283/2022, de transpunere în legislația națională a Directivei (UE) 2019/1152.
Care a fost motivul adoptarii unei astfel de legi?
Pe langa faptul ca legislatia este in continua schimbare, aceste noi modificari au venit pe fondul unor solicitari din partea Uniunii Europene. Pentru a fi mai concisi vorbim aici de de transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2019/1152 privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în Uniunea Europeană și a Directivei (UE) 2019/1158. Aceasta directiva este responsabila de echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului. Aceasta aducand o serie de amendamente și completări de substanță prevederilor Codului Muncii și ale Codului Administrativ. Acest lucru intamplandu-se în vederea conformării și alinierii cu cerințele legislative adoptate la nivel unional.
Care sunt modificarile care reprezinta reale beneficii pentru angajati?
A. In primul rand continutul contractului individual de munca va fi mult mai concins. Contractul individual de munca va trebui sa contina anumite informatii, urmand sa aibe un continut minim acceptat de legislatia in vigoare.
B. Orice angajat va avea dreptul sa munceasca in cadrul mai multor locuri de munca, beneficiind de o remuneratie stabilita prin contractul individual de munca. De asemenea programul acestuia nu va trebui sa se suprapuna cu programul de la cel de-al doilea loc de munca.
C. Salariul de baza va trebui sa fie indicat in mod separat de celelalte elemente constitutive ale salariului. Vorbim aici de sporuri, bonusuri.
D. Mentionarea in mod separat a orelor suplimentare, facem referire aici la conditiile de efectuare si de compensare a orelor suplimentare.
Totodata acest pachet de modificari legislative care vin in opinia noastra ca un fel de beneficii pentru angajat contin si o serie de modificari privind concediul angajatului.
Pentru consultanta online in vederea unor spete ce au ca obiect probleme din dreptul muncii nu ezitati sa ne contactati accesand site-ul nostru de prezentare aici: https://roavocat.ro/
Totodata ne puteti contacta si telefonic pentru a stabili o ora de consultanta online la urmatorul numar de telefon: 0775.197.388