You are currently viewing Zile noi libere conform Codului Muncii
Zile noi libere conform Codului Muncii

Zile noi libere conform Codului Muncii

  • Post author:
  • Post category:Noutăți
Zile noi libere conform Codului Muncii
Zile noi libere conform Codului Muncii

In articolul de astazi vom discuta pe marginea principalelor modificari ale Codului Muncii. Modificari ale codului Muncii s-au produs pe data de 22 octombrie, o data cu publicarea acestora in Monitorul Oficial.

In cadrul articolului vom cuprinde principalele modificari privind zilele libere ale angajatului.

CARE SUNT PRINCIPALELE MODIFICARI PRIVIND ZILELE LIBERE ALE ANGAJATULUI?

  1. In primul rand angajatii pot lipsi de la munca 10 zile, in cazul, in care au urgente in familie. Aceste urgente trebuie sa fie cauzate de boala sau accidente. Cu toate acestea insa, aceste zile libere vor trebui sa fie recuperate pe baza unei intelegeri intre angajat si angajator. Important de punctat este faptul ca aceste zile libere nu vor impacta concediul de odihna ale angajatului.
  2. De asemenea veti putea lipsi de la munca un numar de pana la 5 zile, daca sunteti angajat si aveti in ingrijire rude. Aceste zile libere nu vor afecta concediul de odihna si vor fi luate in calcul ca vechime in munca. Totodata daca cele 5 zile libere nu vor fi acordate de catre angajator, atunci acesta va putea fi penalizat cu o amenda cuprinsa intre 4000 si 8000 de lei.
  3. In ultimul rand concediul paternal va putea fi oferit angajatorului in cazule unei solicitari in acest sens.

CARE SUNT PRINCIPALELE MODIFICARI PRIVIND LOCUL DE MUNCA IN SINEA LUI?

  1. Veti putea solicita un loc de munca mai bine cotat, dupa finalizarea perioadei de proba.
  2. Veti putea munci in cadrul a doua locuri de munca, atat timp cat cele doua locuri de munca nu se suprapun pentru a va putea suplimenta veniturile.

CEI DIN ADMINISTRATIA PUBLICA PRIMESC ZILE NOI LIBERE?

Nu, cei din administratia publica, adica angajatii de la stat nu primesc zile noi libere conform Codului Muncii. Cu toate acestea acestia din urma angajati pot munci de acasa pana la 5 zile pe luna.

Pentru a lucra de acasa angajatul de la stat ar trebui sa aiba copii de pana 11 ani de zile, sa acorde ingrijiri unei rude, sau starea fizica a angajatului nu i-ar permite sa lucreze.

Daca doriti sa obtineti consultanta online cu privire la spete privind locul dvs. de munca ne puteti contacta telefonic pentru a stabili conditiile unei ore de consultanta online aici: 0775.197.388.

Sau ne puteti contacta prin intermediul formularului de contact de pe site-ul nostru: https://roavocat.ro/