Legislație zbor cu drona – trebuie sau nu respectata aceasta legislatie? Ce norme se aplica daca folosim o drona?
1. Ce este o drona?
O drona este o aeronava civila motorizata fara pilot la bord. Dronele pot fi de mai multe feluri: multi-rotor, cu un singur rotor, cu aripi fixe sau cu aripi fixe hibride.
De asemenea dronele pot fi de mai multe dimensiuni:
Acestea pot fi de dimensiuni reduse, numite si minidrone avand greutatea cuprinsa intre 50 – 100 grame.
Modele mai mari au greutati de peste 500 grame. Nu vom mai intra in detalii tehnice, pentru ca asa cum probabil stiti si voi difera de la drona la drona cat timp stau acestea in aer, raza de acoperire a semnalului samd.
2. Ce trebuie sa stiti despre legislatia din Romania cu privire la drone?
In primul rand legislatia romana cu privire la zborul cu drone o puteti regasi pe site-ul de mai jos http://www.caa.ro/page/rpasuavdrone. Am lasat link si in descriere. Site-ul este administrat de catre Autoritatea Aeronautica Civila Romana.
3. Care este masa maxima a dronei pentru care nu mai este necesara obtinerea unui certificat de identificare emis de AACR?
Dronele care au sub 500 de grame greutate nu trebuie inregistrate.
Inregistrarea este insa obligatorie pentru drone care au peste aceasta greutate. In schimb, daca doresti sa utilizezi echipamente care cantaresc peste 15 kilograme, ai nevoie atat de certificatul de inregistrare al dronei, dar si de un certificat de pilot. La o drona de peste 20 de kilograme, iti va fi necesara si o asigurare de tip RCA.
4. Ce trebuie sa faci ca sa poti zbura in deplina legalitate pentru a face poze si filmulete?
Conform site-ului indicat mai devreme va trebui sa faci o cerere catre Secţia survol, relaţii şi reglementări aeronautice / MApN la adresa de e-mail: survol@mapn.ro. De asemenea va trebui sa te asiguri ca ai completate toate campurile si ai anexat toate documentele si informatiile necesare pentru obtinerea avizului.
Am citit cererea si va pot spune ca este una destul de simpla, o sa va las sa vedeti despre ce este vorba in cele ce urmeaza.
Termenul in care trebuie sa adresati aceasta cerere este de 10 zile inainte de a face zborul cu pricina.
Daca doriti sa faceti o serie de zboruri atunci va trebui sa faceti o cerere pe care o veti transmite catre AACR Autoritatea Aeronautica Civila Romana, iar aceasta din urma institutie va transmite cererea catre MAPN aceasta devenind o Anexa a cererii pe care v-am prezentat-o initial.
Daca MAPN va accepta cererea voastra atunci veti obtine avizul de filmare in limita celor 10 zile lucratoare de la data acceptarii acestora.
Daca v-am bulversat cu informatii atunci puteti sa consultati site-urile de mai jos:
A. http://www.defense.ro/aviz-filmare-foto-aerian.
B. http://www.caa.ro/page/rpasuavdrone.
5. Ce nu avem voi sa facem atunci cand inaltam o drona?
A. Este interzis zborul cu drona in zonele de intravilan.
B. Totodata este interzis survolul zonelor dens populate asa cum acestea sunt definite.
Suna cam restrictiv, stiu, eu deseori am vazut drone si in zone de intravilan si in zone dens populate, dar na legislatia a fost conceputa cu scopul de a proteja atat intimitatea cetatenilor cat si siguranta acestora.
De asemenea va stam la dispozitie pentru orice chestiuni juridice sau daca aveti intrebari privind acest subiect – legislație zbor cu drona.